Ana Sayfa Haberler Vefat Edenler İletişim otobüs tarifesi  akviranca  telefon rehberi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akviran tarihi Adetlerimiz:Hacca Gidenleri Uğurlama ve Karşılama

Tarih 06.01.2020 10:54:07 free counterKişi Bu Haberi okudu

Hacca Gidenleri Uğurlama ve Karşılama

Hacca gidecek olan kişiler de askere giden gençler gibi Hacılar akrabalar tarafından yemeğe davet edilir. Davet edilmezlerse konu-komşu, yakın akrabalar börek veya sini denilen bir çeşit tatlı hazırlayıp ziyaretlerine giderler. Hacca gidecek olanlar da askere gidecek gençler gibi, bir yere toplanarak hocaların duâ okumasından sonra, çocuklara para dağıtarak yola çıkarlar. Hacca gidecek olan kimse, hacca gitmeden önce, dargın olan kimselerle barışarak helalleşir. Hacdan dönenler, çocukları ve yakınları tarafından büyük bir hasretle karşılanmaktadırlar. Hacdan dö-
nenler akraba ve yakınlarına yemek verirler. Hacıları ziyarete gelenler "hoş geldiniz”, Haccınızı Allah kabul etsin. “derler. Onlar da Misafirlerine zemzem, hurma ikram ederler,
"Karınca kararınca getirdikleri hediyeleri verirler.

Bağ Bozumu

Eskiden bağbozumu elde yeterli imkânlar olmadığı halde, daha istekli ve ilgiyle yanılırdı. Köyde bağbozumu ve diğer işlerde kullanmak üzere at yetiştirilirdi. Bağbozumu için, gün tespitini köyün ileri gelenlerinden birisi yapardı. 0 gün, herkes toplamış olduğu üzümü koymak için, köfenlerini
sandıklarını hazırlar; yeni elbiselerini giyer; âdeta bir
bayram sevinci yakardı. Sabah erkenden kalkılır at ve merkeplere eyer vurulur. Büyük heyecanla konvoy halinde yola düşülürdü. Genç kız ve erkekler birbirlerini orada beğenirler. Bağ yerinde yiyip içmek güzel vakit geçirmek için, köyün zengin ve ileri gelenleri koyun keserler. Herkes kendi durumuna göre yanına yiyecek bir şeyler alır. Üzüm toplanan yerde at koşmaları, halay sekmeler eksik olmaz. Gidenler ellerinde "bıçakları ve senetleriyle Sahip oldukları bağa girip üzüm toplamaya başlar. Kendi işini bitiren aile komşusuna. yardıma gider. Bu yardımlaşmaya "imece" denir. Bağ yerinde kadınlar yemek yapıp sofraları hazırlarken, erkeklerde avlanır ve aralarında güreş yaparlar. Toplanan üzümler düzgün bir şekilde at ve merkeplere yüklenerek köye doğru yola çıkılır. Bağ bozumu yaklaşık olarak on gün sürer. Genellikle yılda bir defa olmak üzere Eylül ayında yapılır.

 

Yetiştirilen üzümler, bilhassa pekmez yapımında, veya kurutarak kuru yemiş olarak değerlendirilir.