Ana Sayfa Haberler Vefat Edenler İletişimotobüs tarifesi akviranca telefon rehberi
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akören usulü pekmez Kaynatma devam ediyor.

24.09.2017 18:05:35  girl diaper cake    Kişi Bu haberi Okudu

Fotoğraflar:Mustafa Uysal-Konya

Mustafa Uysal Ev yapımı organik pekmezini bu hafta sonu yaptı.Bağ evinin bahçesinde yetişen üzümleri toplayıp kaynatan uysal Akören usulü pekmez kaynattı..Altın sarısı şıra ve tam kıvamında organik pekmez kışın yemek üzere stoklandı.Artık  sonbahar aylarını yaşıyoruz şu günlerde.Ve Eylül ayı sonunda ki telaşın adı ise  pekmez kaynatmak. Pekmez kaynatma işlemi şöyle olur Önce üzümler toplanır, daha sonra beyaz toprak(Kil) bulunur. Üzümün şırası çıkartılırken üzümün içine koyulur  Toplanan üzümlerin çıkan suyuna şıra denir; Elde edilen üzüm suyu (Şıra)büyük bir kazanda kaynatılır ve dinlendirilir,daha sonra süzülen şıra kazana konur ve pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Eh pekmez piştiğine göre köpüğünü yememek de olmaz demi hemen pişen pekmez bir leğene alınır ardından bir iki de savruldu mu da köpük de hazır olur.

 

copyright 2006  akoren.gen.tr Ali Bekir Gültekin alibekir47