Ana Sayfa Haberler Vefat Edenler İletişim otobüs tarifesi  akviranca  telefon rehberi
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akören de Şimdi Bulgur kaynatma zamanı

Tarih 05.08.2019 10:17:32 free counter Kişi Bu Haberi okudu

Akören de Bulgur ana yemek maddelerinden biridir.Her gün en az bir öğün Bulgur pilavı yenir.Sekide bulgur ile pekmezin oldu mu kışlık yiyeceğin neredeyse yarısı tamam demektir.Eskiden böyle idi.Sekinde mutlaka bulgurun olacak ve seneye ağustos ayına kadar yetmesi lazım.Tarlaya çalışmaya giderken Bağ bozumuna giderken mutlaka bulgur pilavı götürülürdü.Onun için bulgur ana yemek maddesi olarak sekilerde baş köşeyi alırdı.Bir Akörenli Bulgur pilavını mutlaka özler ve Haftada olmazsa ayda bir yer.Ama Akören de yaşayanlar günde mutlaka bir öğün bulgur pilavı yer.Bulgur pilavının çeşitleri de çoktur.sulu pilav,Karamıklı,Patlıcanlı,Patatesli çok değişik şekilde aş olur sofralara gelirdi.

Harmandan kalkan buğdaydan bir kısım (ailesinin nüfusuna göre 5 havayı,10 havayı, 20 havayı buğday)  soğuk su ile yıkanır. Yıkanan buğday kazanda kaynatılır, çulların üstüne serilerek, güneşte kurutulur. Sonrada el değirmeninde çekilerek pilav olacak hale getirilir. Çömleklere doldurulur. Bir ev kadını en büyük ihtiyacını karşıladı demektir.